16. 10. 2008
Donutil miluje manželčinu kuchyni   (recepty.centrum.cz)
Miroslav Donutil se netají tím, že se rád a dobře najít. Zejména toho, co mu uvaří jeho manželka.

Jednoho z našich nejpopulárnějších herců Miroslava Donutila (57) není třeba dlouze představovat. Jeho excelentní role Trufaldina v Goldoniho Sluhovi dvou pánů v Národním divadle se stala legendou. Stejně jako jeho vypravěčské umění. Miroslav Donutil se netají tím, že se rád a dobře najít. Zejména toho, co mu uvaří jeho manželka. "Vaří mi moc dobře a je to na mě bohužel vidět," říká herec. Proto se také zabývá myšlenkou, že by mohl trochu zhubnout. A tak vedle oblíbených smažených dobrot se u Donutilů na stole objevuje také něco dietnějšího. Smažená játra s hranolkami 300 g jater, 3 pórky, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sojové omáčky, 5 lžic oleje, špetka kmínu, špetka mletého zázvoru, špetka cukru, 2 lžíce solamylu Játra nakrájíme na tenké a dlouhé plátky. V misce je smícháme se solamylem a vodou. Smažíme zprudka na oleji až se jednotlivé kousky oddělí od sebe, přidáme pórek šikmo nakrájený na dlouhé proužky. Přisypeme zázvor, kmín, cukr a česnek nakrájený na plátky. Přidáme sojovou omáčku, promícháme a ještě chvíli smažíme. Podáváme s hranolkami Pstruh na víně Pstruzi, 1/8 másla, 2 cibule, 200 ml bílého vína, 1 citron, kmín, bobkový list, sůl, petrželová nať, olej, 200 g žampionů Pstruhy očistíme, opláchneme, osolíme a do břišní dutiny vložíme plátek citronu, snítku petrželky a kousek másla. Cibuli pokrájenou na kolečka lehce osmahneme na oleji, vložíme pstruhy, okořeníme bobkovým listem a dáme do trouby. Pečeme po obou stranách dozlatova. Před koncem pečení podlijeme ryby vínem a podusíme. Pstruhy obložíme na plátky nakrájenými a na másle osmahnutými žampiony a podáváme s opečenými brambory. Smažený řízek s bramborovým salátem 4 vepřové řízky, 1 vejce, 2 lžíce mléka, hladká mouka, strouhanka, sůl, olej na smažení Na salát: 1 kg brambor, 3 mrkve, ½ celeru, 3 cibule, 3 jablka, 2 kyselé okurky, 2 lžičky plnotučné hořčice, 2 lžíce majolky, 250 ml zakysané smetany, sůl, pepř, šťáva z 1 citronu Nejprve uvaříme brambory ve slupce. Mrkev a celer uvaříme společně v osolené a ocitronované vodě. Cibule nakrájíme najemno, posolíme a necháme chvíli stát. Ještě vlažné brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, stejně jako celer a mrkev. Vše smícháme, osolíme, opepříme, vmícháme cibuli, hořčici a na kostičky nakrájená jablka a kyselé okurky. Lehce vmícháme 2 lžíce majolky a smetanu. Dochutíme a necháme odležet. Vepřové řízky jemně naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, namočíme do vejce rozšlehaného s mlékem, obalíme ve strouhance a na oleji usmažíme dorůžova. Odkaz na původní článek ZDE